pag. 8 home

news

-1 ^ +1
1736 - 1800 ~ De familie De Smet.

1736


In Sint-Amands aan de Schelde brengt Katrijn Waterschoot haar negende kindje ter wereld, een jongen ! Katrijn is de echtgenote van Jan De Smet. Traditiegetrouw krijgt hun nieuwe aanwinst de naam van de peter, Judocus De Smet de baljuw van Bornem. Judocus zal ervoor zorgen dat de familienaam De Smet doorgegeven wordt.
Tot zijn elfde zal Judocus in huis Den Engel in Sint-Amands blijven wonen.


1747

Jan en Katrijn verhuizen naar Dendermonde, ze hebben er namelijk een herenhuis aan de Dender gekocht. In het pand, De Witte Hert, woonde vroeger de bekende beeldhouwer Willem Kerricx. Jan De Smet is een welstellende reder geworden. Hij bezit twee grote vrachtschepen die de Schelde, de Rijn en de Zuiderzee bevaren.

1761

Judocus is 24 wanneer hij in 1761 met Joanna Maria Duerinck in het huwelijksbootje stapt. Ze is het jongste kind van Jan Duerinck en Isabelle Feliers die in Sint-Gillis wonen.

Het jonge paar neemt zijn intrek in het ouderlijk huis aan de Dender. Judocus wil ook reder worden en zodoende neemt hij stilaan meer verantwoordelijkheid van vader over.

Het gezin breidt regelmatig uit. Judocus en Jeanne-Marie hebben alles samen 13 kinderen, maar in het Vlaanderen van de achttiende eeuw is de kindersterfte zeer hoog. Regelmatig eisen epidemieën, zoals tyfus en pokken, een zware tol. 7 kindjes kennen we bij naam. Slechts 4 worden volwassen. Het zijn Jean-Baptiste, Isabelle-Françoise, Marie-Thérese en Josse-Joseph.

Judocus en Jeanne-Marie spreken Nederlands (Vlaams). De boekhouding van de rederij is ook in 't Nederlands.

1791

Op 7 september 1791, na dertig jaar huwelijk, overlijdt Joanna Maria.

1793

Eén jaar en zes maanden later, namelijk op 10 februari 1793 huwt Judocus op zijn zesenvijftigste de jonge Marie-Jeanne Buydens, dochter van Martin Buydens en Marie-Elizabeth Cortvrint. De jonge bruid is pas twintig. Het is een vruchtbaar huwelijk want met haar heeft Judocus nog eens negen kinderen. Maar ook hier worden er slechts een aantal volwassen, namelijk Rosalie, Charles, Pierre-Jean, François en Marie-Jeanne.

Judocus correspondeert met zijn kinderen uit het eerste huwelijk in 't Nederlands. De kinderen uit het tweede huwelijk, met name François en Charles corresponderen nagenoeg uitsluitend in 't Frans.

1797

De oudste zoon van Judocus uit het eerste huwelijk, Jean-Baptiste De Smet (35), werkt als priester in Sleidinge bij Eeklo. Hij is een van die priesters die het Directoire de eed van trouw weigeren en zodoende wordt hij tot deportatie naar Guyana veroordeeld. Hij weet zich nog een jaar in de parochie te verbergen, maar uiteindelijk wordt hij gevat en naar het eiland Ré weggevoerd. Jean-Baptiste werkt er als verpleger in het militair hospitaal van St.-Martin-de-Ré. Gelukkig slaagt Judocus erin om zijn oudste zoon op tijd vrij te kopen. Jean-Baptiste kan zelfs terug aan de slag in Sleidinge en in 1804 verhuist hij naar Heusden bij Gent, waar hij in 1808 plots overlijdt.

In datzelfde onzalige jaar 1797 moet de pastoor van Everberg bij Leuven, Charles Nerinckx (36), eveneens op de vlucht voor de Franse gens d'armes, maar hij heeft bij het onderduiken meer geluk. Na zich 4 jaar succesvol verborgen gehouden te hebben in een hospitaal in Dendermonde, besluit hij uiteindelijk toch onze contreien te verlaten en naar Amerika te trekken. Daar krijgt hij in 1805 van bisschop Carroll de zielenzorg over Kentucky, een zeer uitgestrekt gebied, en zodoende komt de Apostel van Kentucky niet veel meer uit het zadel. In 1817 en 1821 zal hij de oceaan oversteken, om in de Nederlanden hulp te vragen en missionarissen te werven. Op zijn eerste reis in 1817 zal hij 5 kandidaten meebrengen, het zijn Van de Velde, Verheyen, Timmermans, De Smet (een naamgenoot van Pierre-Jean) en De Meyer.

1798

De maat is vol ! Op 12 oktober breekt een volksopstand uit. Emmanuel Benedict Rollier (28) leidt de opstandelingen in Willebroek. De Boerenkrijg verplaatst zich van de huidige provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen naar Limburg. De Franse troepen worden bevochten in Overmere, Bornem, Mechelen, Herentals, Diest, Geel en Hasselt waar de sanskulotten de opstand definitief onderdrukken Op 5 december zijn de onlusten voorbij.

Isabelle is gehuwd met Jean-Baptiste Rollier, een volle neef van de rebellenleider.

(Meer informatie over de familie De Smet vind je in de Bijlagen.)